Kasa fiskalna smyk

Razem z prawem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest wskazana?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do głów cieszących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W świadomość obowiązujących przepisów dobra tegoż nie kieruje się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu także o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja stanowi w przypadku podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W klubie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W ostatniej spraw nie ma miejsca wielkość lokalu, czy jest wówczas znaczna restauracja, bądź też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Stanowienia nie jest i wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Stąd też kasę piszącą w klubie gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa wymagała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do pracy, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla materiałów z pozostałych kategorii.  Był to zwykły powód do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, ale nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w ostatnich terenach kasę rejestrującą należy zawrzeć w toku 2 miesięcy wynosząc od końca miesiąca, w jakim stała wykonana pierwsza usługa gastronomiczna.